søndag 14. august 2011

Saueflokk!

  
Stadig flere tenker i flokk - og lar være å tenke selv
Tags; Advokat barnevern, barnerett, barnevernsak, barnevernsaker, barn, omsorgsovertakelse, akuttplassering, vold, sakkyndig






Denne artikkelen skrev og publiserte vi på vår nettside advokatprivat.no i juni 2011. Artikkelen er av teoretisk karakter, og kritiserer bruken av sakkyndige som noen ganger fortsatt finner sted.


Ukritisk bruk av sakkyndige

Av advokat Olav Sylte, 2011

Kritikken mot domstolen eller avgjørelsesinstansen (kan også være fylkesnemnd i barnevernssaker), går på at avgjørelsesinstansen noen ganger ikke er tilstrekkelig bevisst på de sakkyndiges grunnlag for uttalelsen som gis. Uttalelsen skal jo nettopp bygge på vitenskap som etter forutsetningen skal utvikles og kritiseres videre.

En sakkyndig bør ikke fremføre en uttalelse som en bastant sannhet, uten å samtidig fremføre at det også finnes motargumenter eller andre tolkningalternativer og løsninger på et problem. Dersom den sakkyndige likevel gjør dette, viser han eller hun nettopp at vedkommende ikke bygger på vitenskap og forskning. I verste fall bygger den sakkyndige sin uttalelse på personlige synspunkter og andre usakligheter eller endatil uduglighet. Det er viktig at dommeren er bevisst på dette.

I vår historie som er mange tusen år gammel, så har vi sett tidsepoker der samfunnssyn har påvirket forskningen og muligheten til opposisjon og kritikk av eksisterende ordninger og tankemåter. Vi har både i Norge og andre land rikholdig med erfaringsgrunnlag. Alle har hørt om diktatorer, religiøse ledere og andre maktpersoners krav om å eliminere det som er ukjent og annerledes.

Vi slår oss kanskje for ofte på brystet, og henter eksempler fra de arabiske land og fundamentalistiske regimer. Vi glemmer for ofte vår egen historie, med brenning av hekser på bålet for å ha postulert det som vi i dag anser som åpenbarheter - så som at jorda er rund. Innen rettsvitenskapen husker vi også naturretten som kom (tilbake) på 1700 tallet, og delvis fortrengte idealismen og troen på den evige sannhet.

Dagbladet skriver idag (24.06.11) at det likevel ikke var miljøvennlig å satse på elbiler, bruke biobrensel og sortere søppel. Min spådom er at Dagbladets kilde i SSB går en usikker sosial fremtid i møte.

Tags; Advokat barnevern, barnerett, barnevernsak, barnevernsaker, barn, omsorgsovertakelse, akuttplassering, vold, sakkyndig, Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger, Sandnes, Kristiansand, Fredrikstad, Hønefoss, Skien, Drammen, Moss, Haldne, Sarpsborg

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar