søndag 14. august 2011

Multikulturell barnevernforståelse


I mange kulturer er det vanlig å klapse barn i oppdragelsesøyemed
  
Vi har skrevet og publisert en rekke artikler som gjelder barnevern. Denne artikkelen gir en kort beskrivelse av situasjonen som gjelder fysisk avstraffelse og streng barneoppdragelse hos foreldre med annen etnisk opprinnelse enn norsk. Artikkelen ble skrevet i mai 2011.


Du finner flere av våre artikler på vår nettside:
advokatprivat.no.

Tags: Advokat barnevern



Barneministeren vil ta de «norske brillene» av barnevernet
Av advokat Olav Sylte

Barneminister Audun Lysbakken (SV) vil nå i følge NTB bedre barnevernets forståelse for andre kulturer, men avviser at det betyr å tåle at innvandrerbarn klapses.

Norsk barnevern har det siste halve året foretatt en storoffensiv mot barnefamilier med etnisk utenlandsk opprinnelse. Særlig har det gått ut over det somaliske miljø i Oslo. Vårt kontor har bl.a. erfart at av gjennomsnittlig 2 akuttplasseringer i uka eller såkalte 4-6-vedtak hvor vi bistår som advokat, er 3 av 4 knyttet opp mot etnisk utenlandske foreldre og begrunnelsen er vold mot egne barn. Det dreier seg stort sett alltid om vold i form av angivelig klapsing og i kombinasjon med en streng oppdragelse, hvor barna læres opp til å ha respekt for voksne personer og andre barn.

Det er gjentakende i disse sakene at noen i skolen eller andre rundt barna, har gjengitt at barna – gjerne på ledende spørsmål – har uttalt at mor eller far har slått dem. De som husker Bjugn-saken, vet hvor galt det kan gå når ufaglærte skal eksaminere små barn på denne måten. Et barn gir det svar som forventes, og et barn evner ikke alltid å skille verbalt mellom knytteneveslag og klaps på baken med flat hånd. For barnet vil det være den psykiske belastningen med avstraffelsen som er det sentrale og belastende. Tags: Advokat barnevern, barnerett, barnevernssaker

Det dreier seg i disse sakene om klaps på kinnet eller baken, i tilfeller hvor en av foreldrene ikke har greid å kommunisere på annen og bedre måte. Foreldrene vet at dette har skjedd, og beklager det overfor barneverntjenesten når denne har grepet inn straks etter at meldingen er mottatt – gjerne med politieskorte og oppfølgende politiavhør av foreldrene.

Alle avgjørelser som nors barnevern skal treffe, skal være ut fra hva som er til barnets beste. I sakene som gjelder vold, synes imidlertid ikke denne regelen å bli fulgt for etnisk utenlandske foreldre. Her blir barna nærmest automatisk fratatt foreldrene og plassert på skjult adresse i beredskapshjem. Enkelte barneverntjenester evner etter vår vurdering ikke å se forskjellen på fysisk skadelige overgrep, og bagatellmessige klaps (som riktignok også er blitt gjort straffbare i Norge og kan være psykisk belastende for barnet). Tags; Advokat barnerett, advokat barnevern, barnevernssaker

Poenget er at det overgrep barnevernet gjør når disse barna blir fratatt sine foreldre etter å ha blitt klapset av dem, er i en betydelig mer alvorlig dimensjon enn klapsene i forkant foretatt av foreldrene. Barnevernet kan i slike saker bli en mer skadelig aktør for barna, enn det foreldrene er. Vi som advokat opplever dette stadig, og vi både håper og tror at det i tiden fremover vil bli foretatt en holdningsendring i norsk barnevern der en legger større vekt på å finne gode løsninger for både barn og familie i slike situasjoner.

Vi antar at Barneministeren også vil ta tak i problemstillingen om barneverntjenesten skal benytte barna som straffesanksjon mot foreldre av etnisk utenlandsk opprinnelse, som har klapset sine barn og har erkjent dette. Barneministeren bør få grundig undersøkt hva som er verst for barnet – å bli fratatt sine foreldre eller å bli boende hos dem samtidig med at de blir styrket i sin evne til å foreta oppdragelse uten bruk av fysisk vold.




Tags: Advokat barnerett, barnevern og barnefordeling. Advokat barnevernet, barnevernsaker og samvær. Advokat barnefordeling. Advokat barnefordelingssaker. Advokat spesialist barnerett.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar